Kaufland România aduce grădinile comunitare în școli, aproape de copii

București, 08 noiembrie 2018

Kaufland România și Asociația Institutul de Cercetare în Permacultură din România continuă proiectul „Grădinescu” în școli, pentru a apropia copiii cât mai mult de natură și au lansat astăzi o nouă grădină urbană comunitară, în cadrul Școlii nr. 136 din București, cartierul Ferentari.

Grădina are o suprafață de 600 de metri pătrați și cuprinde și o sală de clasă în aer liber, pe lângă o zonă cultivată cu legume, fructe, pomi și arbuști. De asemenea, grădina are o zonă cu ghilde de plante și bănci acoperite, corturi tepee, un xilofon, o livadă magică, o spirală de plante aromatice, straturi înălțate pentru grădinărit, un tunel verde și altele, oferind astfel copiilor și profesorilor ocazia să studieze îndeaproape natura și să interacționeze cu ea.

Elevii, părinții și profesorii școlii vor fi implicați continuu în îngrijirea acestui spațiu inedit, al cărui scop principal este să familiarizeze cât mai mult copiii cu importanța grijii față de natură, sub îndrumarea specialiștilor în permacultură din echipa ,,Grădinescu”. Totodată, contribuie la crearea unei comunități, aducând împreună elevii, părinții și profesorii.

La evenimentul de lansare a grădinii comunitare din cadrul Școlii nr. 136 din București, elevii, profesorii și ONG-uri din sfera ecologică s-au implicat în amenajarea unor elemente noi ale grădinii, luând parte la un atelier de plantare și grădinărit, susținut de echipa de specialiști în permacultură a proiectului „Grădinescu”.

Astfel, au plantat Livada Magică de pomi și arbuști fructiferi, au sădit bulbi pentru primăvară, căpșuni, au amenajat un tunel verde și o perdea fonică verde, care are rolul de a proteja grădina și de a reduce din zgomotul străzii.

Ne bucurăm că proiectul <<Grădinescu>> ajunge și în școli, pentru că acesta este, de fapt, unul dintre locurile cele mai potrivite pentru un astfel de demers. Cu sprijinul Institutului de Cercetare în Permacultură din România, elevii Școlii nr. 136 din București vor fi mai aproape de natură. Vor respira un aer mai curat, vor admira un peisaj armonios, vor învăța lucruri noi despre plantare, grădinărit și îngrijirea plantelor și vor deveni mai responsabili. Și - cine știe? - poate că unii dintre ei își vor descoperi și o vocație”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager, Kaufland România.

Copiii se vor putea bucura de legumele și fructele cultivate de ei, degustându-le sau pregătindu-le în salate, în cadrul atelierelor de recoltare, altele vor putea fi culese și luate acasă, iar plantele aromatice vor putea fi uscate pentru pregătirea ceaiurilor.

Nu putem avea pretenții de la generațiile următoare să aibă grijă de mediu dacă nu înțeleg natura și nu petrec cât mai mult timp în natură. Grădinescu creează în școli spații de învățare experiențiale pentru copii și profesori, ce conțin grădini de legume, iazuri, hoteluri de insecte, spații de compostare și altele, pentru a crea acele contexte de cunoaștere, înțelegere și chiar de iubire pentru natură”, a declarat Ionuț Bădică, Președinte al Institutului de Cercetare în Permacultură din România.

Proiectul „Grădinescu” este prezent, de asemenea, și în cadrul Școlii nr. 143 din București. Aici există deja un model de grădină în care atât elevii, cât și profesorii regăsesc elementele necesare pentru experimentarea unor activități în domenii precum știință, muzică și arte, bricolaj, joc și relaxare. Sala de clasă în aer liber, Zona de muzică şi arte, Zona de joacă, Zona de ştiinţă, Zona de grădină sunt câteva dintre elementele de care se bucură elevii, părinţii şi profesorii în cadrul Grădinii din Curtea Şcolii nr. 143, care are o suprafață de 500 mp.

Studiu: 50% dintre români își fac grădini pe balcon

Inițiativa proiectului „Grădinescu” a venit în contextul în care agricultura urbană sau „grădinăritul pe balcon” este o ocupație din ce în ce mai întâlnită, conform unui studiu realizat de Kaufland odată cu lansarea acestui proiect, în 2017. Potrivit sondajului, 7 din 10 români practică agricultura urbană, cultivând la domiciliu legume, verdețuri sau fructe, din dorința de a se bucura de propriile culturi, naturale.

Dintre aceștia, peste jumătate aleg să cultive verdețuri (57% respondenți), în timp ce 39% cultivă fructe, iar 27% cultivă legume, unii combinând mai multe tipuri. Plantele cel mai des cultivate de români în urban sunt căpșunile (25%), lămâile (20%), urmate de roșii, cartofi, pătrunjel, cimbru și rozmarin.

Balconul este locul preferat pentru agricultură urbană de aproape 50% dintre români, în timp ce 14% cultivă în fața blocului, 8% la periferia orașului, iar restul nu găsesc un loc în oraș, orientându-se spre parcele din afara acestuia.

9 grădini urbane comunitare înverzesc Bucureștiul în rețeaua Grădinescu

Proiectul „Grădinescu” a fost lansat în vara anului 2017, la inițiativa Kaufland România și cu sprijinul Asociației Institutul de Cercetare în Permacultură din România. Acesta constă într-o rețea de 9 grădini urbane comunitare, dintre care 3 amplasate pe acoperișurile magazinelor Kaufland, 4 în parcările sau în spatele magazinelor și 2 în școli din Capitală. Grădinile sunt concepute pentru a fi îngrijite de locuitori sau elevii școlilor - prin participare şi de echipa „Grădinescu” - prin expertiză, facilitare şi cercetare.

Evoluția proiectului poate fi urmărită pe www.facebook.com/gradinescu sau pe site-ul www.gradinescu.ro.

De-a lungul anului, grădinile urbane din cadrul Proiectul „Grădinescu” găzduiesc diverse evenimente tematice, ateliere de grădinărit, cursuri sau evenimente culturale și eco-sociale.

Contact