Bucureștenii din sectorul 2 au reciclat 65.000 kilograme de hârtie în 2018, cu ajutorul programului RECICLETA, susținut de partenerul strategic Kaufland România

București, 07 Martie 2019

Peste 46.000 de locatari din 600 de scări de bloc din sectorul 2 din București au strâns în ultimul an peste 65.000 kilograme de hârtie pentru reciclare în programul RECICLETA, derulat de asociația ViitorPlus. Cu ajutorul Kaufland România, capacitatea de colectare a programului s-a dublat în anul 2018, prin includerea a 300 de noi scări de bloc în program și achiziționarea a două noi cargo-triciclete pentru colectare.

Programul RECICLETA există de 9 ani și presupune colectarea separată a hârtiei de către locatari, chiar în propria scară de bloc, într-un recipient special montat la parter. Hârtia colectată este preluată și transportată periodic, către punctele de colectare intermediară cu ajutorul a 4 cargo-triciclete, mijloace de transport nepoluante. Este un program educațional și de conștientizare că fiecare dintre noi se poate implica zi de zi pentru a avea un oraș mai curat, prin colectarea separată a materialelor reciclabile și prin folosirea unui transport alternativ pentru deplasarea proprie și a unor cantități mici și medii de marfă.

Pe data de 5 martie, în cadrul evenimentului RECICLETA, organizat cu ocazia finalizării concursului „Reciclăm cu voie bună, săptămână de săptămână”, susținut de partenerul strategic Kaufland Romania, cele mai harnice 50 de scări de bloc din sectorul 2 au fost premiate cu diplome, dar și cu vouchere de cumpărături, în valoare totală de 25.000 de lei. Voucherele vor putea fi folosite în orice magazin Kaufland și produsele vor fi destinate reparării sau reamenajării scărilor de bloc câștigătoare sau grădinilor acestora.

Suntem cu toții foarte bucuroși că suntem printre cei mai fruntași în colectarea hârtiei! Acest premiu ne încurajează să colectăm și mai multe cantități de hârtie în cutia RECICLETA. Încet, încet, schimbându-ne mentalitățile, implicându-ne fiecare zi de zi în viața comunității, sperăm că vom avea un oraș mai civilizat și o țară mai curată. Mulțumim pentru tot ceea ce realizează echipa RECICLETA, le dorim succes și suntem aici pentru proiecte viitoare, cu bucurie și susținere”, a declarat unul din reprezentanții scărilor de bloc câștigătoare.

Nu doar scările de bloc au fost incluse în programul de colectare a hârtiei. În ultimul an, peste 175 companii, din zona centrală și semicentrală a Bucureștiului, au ales să valorifice materialele reciclabile cu RECICLETA. Pe lângă hârtie, agenții economici pot preda și cartonul, sticla PET, folia de bax și dozele de aluminiu. În România, fiecare agent economic are obligația legală de a colecta separat deșeurile la punctul de lucru pentru a trimite mai departe materialele spre reciclare unui colector autorizat.

RECICLETA a fost lansată de asociația ViitorPlus, ca o alternativă la serviciile de transport în orașe a unor cantități mici și medii de materiale, concept care la nivel european se numește „last-mile-delivery/pick-up”. Am reușit să salvăm de la groapa de gunoi peste 545.000 de kilograme de materiale pentru reciclare, din care hârtia reprezintă cea mai mare parte, cu un impact în salvarea de la tăiere a peste 8.000 de arbori maturi. Peste 54.000 de beneficiari direcți, de la firme și scări de bloc, beneficiază de serviciile programului de antreprenoriat social RECICLETA prin predarea unor cantități mici și medii de materiale, spre a fi transportate spre reciclare cu cargo-triciclete care nu poluează aerul, oferind astfel locuri de muncă verzi. Mulțumim partenerului nostru strategic Kaufland România, care a ales să ne susțină mai mulți ani la rând, atât pentru extinderea programului la scări de bloc în sectorul 2, dar și pentru dezvoltarea programului în vederea creșterii sustenabilității programului”, a declarat Gabriela Iordan, manager program RECICLETA.

În ultimii 2 ani, Kaufland România a susținut programul RECICLETA, protecția mediului fiind una dintre direcțiile strategice de responsabilitate socială ale companiei.

Ne-am alăturat cu entuziasm proiectului pentru că este un program complex ce prezintă o soluție viabilă de colectare selectivă și un model de activitate sustenabilă, în perfect acord cu strategia noastră de CSR. Noi, la Kaufland România, credem că «Implicarea face Diferența», iar rezultatele din acești doi ani de program Recicleta ne întăresc această credință. Îi felicităm pe toți reprezentanții scărilor de bloc care au ales să se implice și să producă schimbarea în comunitățile din care fac parte”, a declarat Anna Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.