Lansare „Apele Unite ale României” – apa, A.U.R. pentru viață

București, 18 Aprilie 2019

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, cu sprijinul Kaufland România, a inaugurat astăzi la Orșova campania națională Apele Unite ale României prin lansarea la apă a trei canotci construite de copiii din Eșelnița și Turnu Severin în cursul unor ateliere de educație alternativă. Copiii din Orșova îi vor susține și vor afla trucuri despre meșteșugul construcției de bărci, pregătindu-se astfel pentru luna iunie, când își vor construi și ei propria canotcă.

„Mi-aș dori ca un număr cât mai mare de copii să fie interesați în sporturile nautice, dar îmi dau seama că primii pași sunt familiarizarea cu bucuria pe care ți-o dă alunecatul pe apă, cu ideea de a vâsli, cu formele frumoase ale unei ambarcațiuni și încrederea pe care ți-o dă o barcă bine făcută. Pentru că, de fapt, când te încumeți să vâslești, îți încredințezi viața acestei prietene de nădejde, barca. Iar atunci când ai și contribuit la construcția ei, ești cu atât mai entuziast să ieși pe apă și să o probezi”, a declarat Ivan Patzaichin, prezent la eveniment.

Unul dintre pilonii strategici de responsabilitate socială ai Kaufland România este protecția mediului, indiferent că vorbim de proiecte de educație ecologică, campanii de sensibilizare pentru subiecte de protecție a naturii sau acțiuni concrete de ecologizare. Campania Apele Unite ale României reunește toate aceste componente, așa că suntem bucurăși să ne alăturăm domnului Ivan Patzaichin, un recunoscut luptător pentru protejarea naturii în România”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

O echipă de copii de la Școala Gimnazială Eșelnița și două echipe formate de Cercetașii din Turnu Severin s-au transformat, timp de trei săptămâni, în marangozi (constructori tradiționali de bărci din lemn), dezvoltând-și abilități noi și punând în practică cunoștințe dobândite în școală. Ei au modelat lemnul, au aflat care sunt regulile de bază ale fotografiei, au aplicat noțiuni de geometrie, fizică, economie și ecologie, exersându-și, totodată, gândirea critică și spiritul civic activ. Meșter le-a fost Viorel Gheorghe, coordonatorul programului de învățare prin metode alternative numit Atelierul Mobil.

Atelierul Mobil se alătură anul acesta, sub forma unor ateliere de o zi, seriei de concursuri de vâslit organizate de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în diverse orașe din țară, Descoperă Rowmania. Descoperă Rowmania ajunge anul acesta la cea de-a opta ediție. Atelierul și concursurile vor fi însoțite de acțiuni de ecologizare a zonei de desfășurare a evenimentelor.

Cele trei tipuri de activități vor fi înglobate sub umbrela Apele Unite ale României (A.U.R.), campanie care propune activități de educație non-formală, ecologizare și sport în aer liber cu scopul  comunităților într-un exercițiu de descoperire, prețuire și protejare a apelor ce le traversează, de valorizare a peisajului urban riveran. Un râu sănătos și iubit de locuitori poate contribui la consolidarea profilului identitar al localității.

Campania națională va fi încununată prin realizarea unei colecții de inițiative ce pun în valoare apele României, stârnind astfel o emulație la nivelul comunităților locale prin care se poate conștientiza valorosul potențial hidrografic românesc.

Campania națională Apele Unite ale României este sprijinită de Kaufland România.

Contact