Caravana Akademia Kinderland, școala mobilă de vară despre alimentație sănătoasă pentru cei mici, a ajuns de astăzi pe litoral

București, 04 Septembrie 2020

Vești bune pentru copiii și părinții de pe litoral! Începând de astăzi, caravana care îi învață pe cei mici despre alimentația sănătoasă se află pentru prima dată la malul Mării Negre, în cadrul programului Akademia Kinderland, desfășurat de Kaufland România și Asociația pentru Responsabilitate Socială PLAN B pentru al treilea an la rând.

Școala pe roți, care învață copiii cum să se hrănească sănătos, va poposi în Mangalia, Năvodari și Constanța pe tot parcursul lunii septembrie, astfel:

  • Vineri, 4 septembrie – joi, 8 septembrie – în parcarea magazinului Kaufland Mangalia (str. Lavrion, nr. 30A);
  • Sâmbătă, 10 septembrie – miercuri, 14 septembrie – în parcarea magazinului Kaufland Năvodari (str. Constanței, nr. 26);
  • Vineri, 16 septembrie – marți, 20 septembrie – în parcarea magazinului Kaufland Constanța, zona Viile noi (Bd-ul Aurel Vlaicu, nr. 36);
  • Joi, 22 septembrie – luni, 26 septembrie – în parcarea magazinului Kaufland Constanța, zona Obor (Bd-ul 1 Dec. 1918, nr. 21);
  • Miercuri, 28 septembrie – luni, 2 octombrie – în parcarea magazinului Kaufland Constanța, zona Maritimo (Bd-ul Aurel Vlaicu, nr 218).

Accesul este gratuit și se face în intervalul orar 10:00 – 18:00, în grupuri de maximum 5 persoane, în baza programărilor prealabile la numărul 0775.205.078 - și cu respectarea tuturor rigorilor de protecție obligatorii în această perioadă.

La activitățile Akademiei Kinderland pot participa copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani, cu obligativitatea purtării măștii de protecție.

La fața locului, organizatorii au luat toate măsurile de siguranță pentru respectarea distanțării sociale, cu circuit separat de intrare/ieșire, termoscanare, dezinfectant, mănuși și măști de protecție.

Școala-muzeu în aer liber: educație interactivă pentru nutriție corectă

Butaforii, fructe și legume sub formă de exponate gigant, stații de explorat, jocuri pe tabletă, informații și curiozități despre toate categoriile de alimente – toate acestea vor fi disponibile la caravană, unde cei mici vor învăța prin metode nonformale și interactive despre alimentația corectă.

Copiii vor fi îndrumați de personal prin stațiile decorate atractiv, unde vor afla cum arată farfuria ideală, cum funcționează corpul uman în raport cu mâncarea, cum se combină corect alimentele, ce înseamnă gustare sănătoasă și cum să evite risipa alimentară - toate explicate pe înțelesul copiilor.

Specialiștii atrag atenția asupra importanței nutriției corecte încă de la vârste mici

Programul derulat de Kaufland România și Asociația Plan B sprijină părinții în eforturile de a-i ajuta pe cei mici să deprindă obiceiuri sănătoase, cu impact pe termen lung în starea de sănătate și dezvoltarea armonioasă.

Potrivit specialiștilor1, una dintre consecințele izolării sociale din timpul pandemiei a fost creșterea obezității infantile, în contextul în care copiii nu au mai avut activitate fizică și a existat tentația de a consuma mai des hrană nesănătoasă, precum fast-food, dulciuri, sucuri etc. 

Cel mai recent studiu european2 cu privire la obezitatea infantilă arată că în România, 7% dintre copii nu iau niciodată micul dejun, iar unul din 4 copii de 8 ani are probleme de greutate şi unul din 10 suferă de obezitate.

Nevoia de a deprinde comportamente alimentare sănătoase include pe lângă nutriție corectă și evitarea risipei alimentare. Același studiu arată că, în România, risipa alimentară se ridică la 6.000 de tone pe zi, iar 49% din aceasta se produce în gospodării.

1Effects of COVID‐19 Lockdown on Lifestyle Behaviors in Children with Obesity Living in Verona, Italy: A Longitudinal Study, 30 aprilie 2020, disponibil aici https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/oby.22861

2Studiu COSI, Raport National Romania, 2017, INSP, disponibil aici http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2018/06/RAPORT-NATIONAL-COSI-2017.pdf

Contact