Climb Again Hub -proiectul care schimbă statistica tinerilor cu deficiențe de vedere din România

București, 18 februarie 2021

350 de copii și tineri cu deficiențe de vedere, din toată, țara au participat la cursurile de independență organizate în cadrul proiectului „Climb Again Hub”, o inițiativă a Asociației Climb Again și Kaufland România. Au fost construite panouri de cățărat în săli de sport din cadrul școlilor speciale din Târgu Frumos, Cluj-Napoca, Timișoara și București, au fost organizate 200 de antrenamente în sală, dar și online, iar Alex Benchea și Răzvan Nedu, cei doi sportivi care au cucerit Vârful Mont Blanc în iulie 2020, au susținut 50 de ateliere de independență. Oficial, în România sunt peste 2.800 de copii și tineri cu deficiențe de vedere, iar statistica spune că 9 din 10 dintre aceștia nu ies din casă neînsoțiți.

În iulie, anul trecut, când urcam pe Mont Blanc, știam că voi povesti despre aventurile mele copiilor și tinerilor cu deficiențe de vedere. Câteva luni mai târziu, am primit invitația de a face parte din proiectul Climb Again Hub și să le împărtășesc copiilor din experiența mea. A fost exact ce îmi doream, să le vorbesc celor ca mine, puștilor nevăzători, cât de important este să îmbrățișeze independența, prin folosirea bastonului alb și cât de util este să ieși din casă și să vrei să cucerești vârfuri”, spune Alex Benchea, unul dintre sportivii Climb Again care a urcat pe Mont Blanc.

Proiectul a urmărit atât incluziunea prin escaladă și practicarea ei ca sport care aduce beneficii fizice și psihice, dar și apartenența socială prin organizarea de cursuri de dezvoltare personală care implică folosirea bastonului alb ca instrument pentru o viață normală. Cursurile de independență au fost susținute de Alex Benchea și Răzvan Nedu, cei doi tineri sportivi cu deficiențe de vedere, membri ai clubului Climb Again, care au ajuns la 4810 m.

Climb Again Hub ne-a ținut împreună. Trecem printr-o perioadă nemaiîntâlnită, cu tot felul de restricții, dar a trecut mai ușor pentru că știam că avem antrenamente online săptămânale, că Răzvan și Alex ne spun povești de pe munți, că ne mai întâlnim și la școală, din când în când, să cățărăm în sala de sport. Este important să știi că aparții unui grup, că celorlalți le pasă de tine. M-au motivat să mă mișc, lucru esențial pentru condiția mea fizică”, spune Vasile, unul dintre elevii beneficiari din Timișoara.

Escalada și activitățile sportive au fost cele care au atras interesul pentru marea majoritate a celor 350 de elevi cu deficiențe de vedere, elevi ai școlilor speciale din România. Cele 4 panouri, construite de la zero de echipa de specialiști coordonată de Climb Again, au între 4,5 și 6 metri înălțime și se pot cățăra simultan între 3 și 5 copii. Sportivi profesioniști cu deficiențe de vedere, care se antrenează la Clubul Sportiv Climb Again, i-au instruit pe profesorii de sport din școlile partenere să îi asiste pe elevi  în urcarea pe peretele de cățărat, astfel încât activitatea sportivă și escalada să fie recurente și mereu în siguranță.

Climb Again Hub este un proiect care care, pe lângă partea concretă cu antrenamente, escaladă și cursuri cu bastonul alb, oferă în plus ceva intangibil, dar extrem de valoros - inspirație și motivație pentru a depăși limite. Iar noi, la Kaufland România, credem în depășirea limitelor”, a completat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Contact