Fundația pentru SMURD, cu sprijinul Kaufland România, prezintă Centrul mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență

București, 30 martie 2021

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Fundația pentru SMURD, cu sprijinul Kaufland România, a achiziționat și pune la dispoziția Inspectoratului General pentru Situații de Urgență un Centru mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență, în valoare de 435.707,8 EUR, din care 386.590,9 EUR sunt contribuția Kaufland România, iar 49.116,9 EUR sunt contribuția Fundației pentru SMURD din sumele colectate de la populație prin 3.5%.

Centrul mobil își va începe activitatea de instruire la unitățile de învățământ din ciclul primar și gimnazial, urmând ca în cursul anului să staționeze în mai multe orașe din țară pentru a forma o parte cât mai mare a populației în vederea cultivării comportamentelor de evitare a tragediilor și gestionare a situațiilor de urgență. Centrul mobil de instruire a fost contractat către o firmă olandeză cu experiență în realizarea de astfel de sisteme inteligente de formare și se va alătura Caravanei Fii Pregătit, care pregătește populația pentru acordarea de prim ajutor în situații de urgență.

Tehnologie de ultimă generație pentru simulări de situații de urgență

Centrul este construit într-o configurație de semiremorcă, fiind complet autonom. Folosind ,,flăcări digitale" de ultimă generație, scenarii pentru prevenirea incendiilor, tehnologii de recunoaștere a pericolelor și efecte multimedia, Centrul Mobil este conceput astfel încât să poată asigura o învățare experiențială, prin deplasarea acestuia în diverse locuri din țară, crescând astfel accesibilitatea întregii populații la acest tip de învățare.

Centrul va scădea numărul de accidente ce au loc în case

Prin obiectivul său de formare a populației, Centrul mobil va îmbunătăți capacitatea de identificare și reducere a pericolelor, astfel încât să scadă numărul de accidente în locuințe. Participanții la formare experimentează scenarii de urgență sigure, dar extrem de realiste, ce pot varia în intensitate și rezultat.

Dotări inteligente pentru simulări de incendii, condiții meteo extreme sau cutremure

Centrul mobil este dotat cu echipamente inteligente ce simulează situații de urgență, cum ar fi incendiile, printre care: aragaz, dulap inteligent cu ardere, cuptor cu microunde, coș de gunoi, prăjitor de pâine, tablou electric cu scânteie, prize fumegânde, mașină de spălat, alarmă de incendiu, butoi chimic, butelie de gaz, aer condiționat, simulare fum care iese pe sub ușa încălzită, alarme de fum, fereastră de evacuare.

Pe lângă acestea, centrul mobil este dotat și cu:

  • Un pachet inteligent pentru condiții meteo extreme, care utilizează televizorul interior, suportul audio și o lumină stroboscopică pentru a simula diferite scenarii meteorologice. Luminile pot pâlpâi în timpul simulării pentru a imita fluctuațiile de tensiune din cauza vremii extreme, iar alimentarea televizorului și a luminilor va fi oprită automat în timpul scenariului pentru a simula o pană de curent, putându-se folosi radioul alimentat manual pentru a urmări mesajele de știri.
  • Simularea realistă a unui cutremur și a modalității cum se percepe acesta în locuință (apartament).
  • Un telefon inteligent pentru situații de urgență conectat la alte elemente de recuzită inteligente din cadrul centrului, simulând răspunsul unui operator de urgență.

Încă din ultimul an, ne petrecem mai mult timp în case, iar astfel de acțiuni de instruire devin acum mai mult ca niciodată absolut vitale. Cea mai bună apărare în fața unor situații de criză este cunoașterea. Instruirea poate salva vieți. Sprijinim eroii SMURD în demersul lor de a salva tot mai mulți oameni, acum și prin acest centru mobil, ce utilizează mijloace moderne de învățare rapidă. Implicarea face diferența – și vom fi alături de toți cei care o susțin”, declară Marco Hößl, Director General Kaufland România.

Dr. Raed Arafat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, spune:
Ne bucurăm că reușim să vă prezentăm astăzi acest Centru mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență care se va alătura Caravanei Fii pregătit, ca parte a demersurilor Departamentului pentru Situații de Urgență și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență de a pregăti populația pentru un răspuns prompt, adecvat și eficient în situații de urgență. Acest demers ne dorim să se constituie într-un prim pas spre normalitate, o expresie a speranței că vom reuși, cât de curând, să învingem pandemia și să revenim la acele activități de formare atât de necesare pentru populație, fie ei copii sau adulți, și pe care pandemia le-a făcut imposibile. Pentru început vom utiliza acest Centru mobil pentru a informa și instrui copiii din ciclul primar și gimnazial, în colaborare cu Ministerul Educației, respectând regulile de prevenție specifice, de distanțare și igienă.

Contact