Climb Again a inaugurat centrul de terapie prin escaladă de la Iași

București, 15 iulie 2021

Asociația Climb Again, cu sprijinul Kaufland România, a inaugurat sala de escaladă de la Iași, devenind al doilea centru din România unde copiii și tinerii cu diverse dizabilități pot face terapie prin escaladă.

Escalada este un sport care poate fi practicat inclusiv de către copiii cu nevoi speciale, cu efect terapeutic și acesta este motivul pentru care Climb Again a dezvoltat primul centru de terapie prin escaladă din Europa la București, în urmă cu 3 ani.

La evenimentul de lansare de la Iași au participat profesori și elevi de la Liceul Special „Moldova” din Tîrgu Frumos (deficiențe de vedere), Colegiul Tehnic „Ion Holban” Iași (deficiențe neuromotorii), Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” (deficiențe de auz), membri ai Lotului Național de Paraclimbing, dar și alți sportivi paralimpici, Ciprian Anton, Vicepreședintele Comitetului Paralimpic Român și Teodora Munteanu, FONSS (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale). Peste 50 de copii și tineri cu diverse deficiențe au testat traseele de escaldă din centrul Climb Again Iași.

Claudiu Miu – Fondator Climb Again: „Am avut privilegiul să experimentez escalada și beneficiile sportului atât ca sportiv de performanță, cât și ca persoană cu dizabilități care a folosit escalada ca terapie, recuperare și integrare. În cei 7 ani de Climb Again am urmărit parcursul copiilor și tinerilor cu deficiențe, am observat cum au evoluat, cum au crescut și cum au făcut progrese în recuperarea și dezvoltarea lor. La Climb Again avem mai mult de 2500 de beneficiari în toată țara și peste 50 de evenimente sportive organizate.

Am început în București cu copiii nevăzători, am văzut impactul și tranformarea adusă de sport și dorința fantastică a lor de a-și descoperi potențialul, am văzut că mai sunt încă 5 școli de nevăzători în țară și ne-am dorit să facem mai mult. Așa am ajuns să lucrăm cu toate școlile de nevăzători din țară, să facem panouri de escaladă chiar în sălile de sport din incinta școlilor speciale din Timișoara, Arad, Cluj-Napoca, Buzău și Tîrgu Frumos. La Iași am întâlnit o echipă minunată, ne-am alăturat lor și am făcut o echipă puternică, împreună.

Sunt 7 ani de la înființarea Asociatiei Climb Again si 3 ani de la deschiderea primului centru de terapie prin escaladă din București si acum marcăm un moment important - Lansarea Centrului Climb Again de la Iași. Mulțumim partenerului Kaufland România pentru spijin și pentru faptul că este alături de noi încă de la începutul acestui proiect.”

Din echipa Climb Again fac acum parte și foști beneficiari, tineri nevăzători, cu deficiențe neuromotorii care și-au găsit vocația în sport și care sunt modele de urmat pentru tinerii aflați în aceeași situație. Astăzi, o parte dintre copiii cu deficiențe care au început programul de terapie prin escaladă și-au schimbat statutul și sunt acum sportivi, chiar campioni, cum este cazul lui Cosmin Candoi care deține titlul de campion mondial la paraclimbing sau Răzvan Nedu, căpitanul Lotului de Paraclimbing și instructor la Climb Again.

Lotul de Paraclimbing al României, coordonat de Climb Again, se află în plin sezon competițional și are deja 2 medalii după prima etapă de Cupă Mondială. 10 sportivi reprezintă România săptămâna aceasta în Franța, la Briancon.

Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România: „Suntem alături de Climb Again de peste 4 ani, în care am sprijinit activitatea centrului din București, iar acum, cu mare bucurie, inaugurăm al doilea centru din țară, la Iași. Este o continuare firească a parteneriatului nostru, care an de an se extinde și ajunge la cât mai mulți copiii și tineri cu dizabilități. Împreună demonstrăm că implicarea face diferența.

Ciprian Anton, Vicepresedintele Comitetului Paralimpic Român și sportiv de performanță: „Comitetul Paralimpic Român sprijină orice tip de sport adaptat. Comitetul are în componență 33 de cluburi, peste 200 de sportivi în mai multe ramuri sportive adaptate, cum ar fi tenis de câmp, tenis de masă, atletism, înot, judo, ciclism și suntem mândri că avem 6 sportivi calificați la Jocurile Paralimpice de la Tokio din această vară. Ne bucurăm de această colaborare cu Climb Again și ne susținem reciproc în demersurile noastre. Ne dorim să facem proiecte împreună și să dezvoltăm sportul adaptat în școli și împreună, să devenim independenți prin sport pentru că doar așa putem să ajutăm cât mai multe persoane. Felicitări Climb Again și mult succes în competițiile sportive și în tot ceea ce faceți!

Teodora Munteanu, FONSS (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale): „FONSS reprezintă 44 de organizații care acordă servicii sociale, iar o bună parte din aceste organizații lucrează cu persoane cu dizabilități, persoane care trăiesc toată viața cu senzația că au anumite limite. Din fericire există proiecte cum este cel de la Climb Again, care demonstrează că ceea ce pare imposibil la un moment dat poate deveni posibil. Și din acest motiv noi vom fi alături de Climb Again de acum înainte.”

Contact