Kaufland România și Dăruiește Viață anunță finalizarea Spitalului Modular ATI Piatra Neamț
Kaufland România a contribuit cu 250.000 de euro pentru ridicarea Spitalului Modular ATI Piatra Neamț, care redă Spitalului Clinic Județean de Urgență Neamț capacitatea de a trata pacienți în terapie intensivă.
Dăruiește Viață, asociația din spatele inițiativei #NoiFacemUnSpital și cea care a construit Spitalul Modular 1 Elias – primul spital modular din România dedicat tratării pacienților cu forme grave de COVID-19, a predat luni, către SCJU Neamț, spitalul de terapie intensivă, ridicat de la zero, la standardele europene actuale.
Spitalul Modular ATI Piatra Neamț asigură spitalului județean o secție modernă de terapie intensivă, după ce vechea secție a ars în totalitate, în incendiul din noiembrie 2020. În total, 2,7 milioane de euro au fost investiți în Spitalul Modular ATI Piatra Neamț prin campania „Împreună pentru Moldova”, inițiată de Asociația Dăruiește Viață.
„Refacerea în urma unei tragedii nu este ușoară, însă când ai parte de ajutor, ea devine posibilă. Împreună, aducem speranță. Acest proiect oferă o șansă în plus la viață și vine în sprijinul cadrelor medicale și pacienților din Piatra Neamț. Pentru noi, implicarea face diferența și ne dorim să fim întotdeauna prezenți acolo unde este nevoie”, a spus Katharina Scheidereiter, CSR Manager, Kaufland România.
Spitalul modular găzduiește 17 paturi de terapie intensivă, grupate în 3 saloane și o rezervă tip izolator pentru pacienții care au și alte boli contagioase. Este dotat cu centrală de tratare a aerului (care asigură controlul calității, umidității și temperaturii aerului, precum și diferența de presiune între zonele roșii și verzi, pentru a preveni răspândirea virusurilor și protejarea personalului), platformă de gaze medicale, sistem de alertă în caz de incendiu, sistem control acces, sistem nurse call etc.
Spitalul Modular ATI poate fi văzut într-un tur virtual, accesând acest link: https://my.matterport.com/show/?m=SC8FKQxfua1.
Spitalul modular de terapie intensivă poate funcționa 5-10 ani, cu întreținere adecvată, și poate deservi spitalul județean ca secție exterioară de ATI, secție de boli infecțioase sau poate fi adaptat oricărei alte nevoi, cu costuri mici. De la incendiu și până astăzi, spitalul a funcționat cu doar câteva paturi de terapie intensivă, improvizate pe alte secții.