Cea mai mare pictură murală care purifică aerul din lume, lansată în România, la Constanța

București, 03 septembrie 2021

Astăzi, 3 septembrie 2021, a fost lansată la Constanța cea mai mare pictură murală care purifică aerul din lume. Realizată cu vopsea purificatoare Airlite, pe o suprafață de 2.000 de mp2, pe zidul plajei Reyna din Constanța, lucrarea de artă murală „Reflexii marine - Fața nevăzută a poluării” transmite un mesaj cu puternic impact vizual asupra problemei poluării apelor cu deșeuri și asupra impactului acestora asupra ecosistemelor acvatice.

Realizată de artistul constănțean Alex Baciu, în cadrul programului „Acționăm pentru Ape”, dezvoltat de Asociația Act for Tomorrow și Kaufland România, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța, sub egida Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pictura transformă zidul gri care înconjura plaja într-o operă de artă, unică la nivel mondial, care are capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de 88 copaci maturi. Totodată, într-un an aceasta elimină 112 kg de oxizi de azot, absoarbe 95 de kg de CO2 și neutralizează echivalentul gazelor emise 428 de mașini Euro6.

Pictura reprezintă un manifest împotriva poluării apelor din întreaga lume, iar mesajul transmis de artist către oameni este de a privi natura prin ochii ei, de a deveni un aliat pentru aceasta și pentru menținerea ei curată și „sănătoasă”. Poluarea naturii reprezintă o reflexie a unei realități pe care noi nu o vedem, iar această formă de reprezentare care are în centru omul este o metodă de a face această realitate mai vizibilă și a de a o aduce la suprafață. Omul este principalul generator al poluării, iar acțiunile noastre au consecințe devastatoare asupra naturii și a celorlalte viețuitoare.

Elementul principal al picturii, realizate în doar 30 de zile de artistul Alex Baciu, cu sprijinul artistului vizual Ciprian Tauciuc, este portretul unui om, care poartă în mână un binoclu care reflectă și scoate la suprafață deșeurile din apă, care chiar dacă nu sunt întotdeauna vizibile afectează mediul marin. Un alt element inedit al picturii este caligrafia cuvântului Constanța, realizată special de către Sabina Kipara, artistă română specializată în design grafic, iar în partea opusă se regăsește un ecran de proiecție uriaș, având dimensiunea de 120 mp, pe care vor fi proiectate o gamă variată de filme dedicate constănțenilor și turiștilor. Prin dimensiunile impresionante ale picturii murale, ne propunem să aducem în conștientul colectiv importanța protejării naturii pentru noi și pentru generațiile viitoare. Realizarea picturii a fost posibilă și datorită sprijinului oferit de partenerul proiectului, Felbermayr.

Airlite este o vopsea specială care transformă substanțele poluante din aer, precum oxizii de azot și de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi care sunt depozitați pe suprafața vopsită, până când sunt eliminați de apa de ploaie sau de umiditatea din aer. De asemenea, vopseaua este foarte eficientă în prevenirea așezării murdăriei pe pereți. Aceasta combate murdăria în două moduri. Aerul descompune substanțele uleioase depuse pe suprafață, împiedicând lipirea prafului de perete. 

Airlite are în mod natural o reflexie solară ridicată, astfel încât, atunci când este aplicată pe suprafețele exterioare ale clădirilor, reflectă componenta termică a luminii solare, menținând interiorul clădirilor mai răcoros și reducând consumul de energie de răcire cu până la 29% și, prin urmare, emisiile de CO2.  În combinație cu vopseaua, se creează un strat subțire de apă (datorită unei proprietăți numite hidrofilicitate), care împiedică așezarea prafului și a altor particule pe suprafață, determinându-le să se desprindă.

Lansarea picturii va fi dublată de un eveniment de amploare, derulat pe durata întregii zile de 3 septembrie, care reprezintă un manifest artistic pentru protejarea naturii. Ziua va începe cu activități sportive și educaționale și se va încheia cu un concert Smiley, unul dintre cei mai importanți artiști români, implicați în acțiuni de mediu și responsabilitate socială. Concertul se va derula în intervalul orar 19.30-21.00 și va fi urmat de proiecția în aer liber a documentarului „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră.

Titlul de cea mai mare pictură murală care purifică aerul a fost deținut până acum de o lucrare din Roma care acoperea fațada unei clădiri de șapte etaje, „Hunting Pollution”, care are dimensiunea de 1.100 de mp2. Aceasta are în centru un heron, o pasăre pe cale de dispariție, artistul dorindu-și să pună accent prin operele sale pe problemele cu care se confruntă mediul.

Lucrarea de artă murală realizată la Constanța reprezintă o intervenție cu totul personalizată, unică, specifică locației de la malul mării. Constanța este un spațiu cultural divers care adăpostește o multitudine de culturi, de tineri care apreciază arta și care își doresc un astfel de spațiu neconvențional, unde să se poată exprima și care să îi inspire și să le stimuleze creativitatea. Fiecare pictură are o poveste, fiecare linie are o trăire şi o emoţie în spate, iar asta se transmite, se simte când o priveşti.

Lucrarea de artă murală lansată astăzi la Constanța reprezintă înainte de toate un manifest pentru natură, un manifest pentru viitorul acestei planete. Ne-am propus să transformăm arta, nu doar într-un instrument prin care să transmitem un semnal de alarmă la nivelul întregii lumi cu privire la problema poluării cu deșeuri a apelor și a impactului pe care acțiunile noastre îl au asupra ecosistemelor acvatice, ci să arătăm că ea poate fi și o soluție pentru problemele de mediul cu care orașele noastre se confruntă”, a declarat Andrei Coșuleanu, Președinte Act for Tomorrow.

România are nevoie de proiecte și soluții de mediu care să transforme țara noastră într-o sursă de inspirație pentru întreaga lume. Ne bucurăm ca prin programul nostru strategic de protejare a apelor, „Acționăm pentru Ape”, am reușit să punem România pe harta lumii cu un exemplu de bună practică și totodată să aducem din nou pe agenda publică problematica poluării apelor cu deșeuri”, a declarat Anna-Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Ne bucurăm că Municipiul Constanța este gazda celei mai mari lucrări de artă murală care purifică aerul din lume. Am susținut realizarea actui proiect în orașul nostru încă de când era stadiul de idee. Promovarea sustenabilității la nivel municipal reprezintă o direcție strategică a administrației publice locale din Constanța și alături de partenerii noștri din societatea civilă vom continua să dezvoltăm noi soluții care să vină în rezvolvarea problemelor de mediu cu care ne confruntăm la ora actuală”, a declarat Viceprimarul Municipiului Constanța, Ionuț Rusu.

Mă bucur că prin acest proiect pe care l-am dezvoltat, am transformat arta într-un mijloc de expresie pentru una dintre cele mai acute probleme pe care umanitatea le întâmpină la ora actuală: poluarea și schimbările climatice. Pictura reprezintă în primul rând reflexia unei realități pe care nu o vedem, iar prin această metodă ne-am propus să o scoatem la suprafață și să tragem un semnal de alarmă asupra impactului pe care acțiunile noastre zilnice îl au asupra mediului. Sper ca mesajul pe care l-am transmis prin această lucrare să treazscă conștiința cât mai multor oameni, care să ia decizia de a acționa acum pentru a atenua efectele schimbărilor climatice”, a declarat Alex Baciu, artistul care a realizat pictura.

Evenimentul face parte din programul „Acționăm pentru Ape”, dezvoltat de Asociația Act for Tomorrow și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța, în cadrul căreia încă din 2019 se desfășoară ample acțiuni de protejare a apelor, atât la nivelul municipiului, cât și la nivelul altor stațiuni de pe litoral. În 2020, Programul „Acționăm pentru Ape” a câștigat locul I, la categoria mediu, în cadrul Romanian PR Awards, cea mai importantă competiție de PR din România.

Contact