Acțiuni împotriva poluării cu microplastic

Produse bevola

Subiectul poluării cu plastic este unul intens dezbătut. În comparație cu alte materiale, plasticul face posibilă ambalarea produselor în condiții de siguranță și pentru o perioadă mai lungă de timp. Pe de altă parte, tocmai această rezistență în timp este o problemă, deoarece plasticul nu este biodegradabil. Ca parte a strategiei noastre REset Plastic, pe lângă compoziția ambalajelor, acordăm o atenție deosebită și compoziției produselor noastre marcă proprie. Microplasticele au ajuns în centrul atenției din ce în ce mai mult în ultimii ani. De aceea, la Kaufland, ne asumăm responsabilitatea față de clienții noștri, precum și față de mediu, și eliminăm treptat utilizarea microplasticelor oriunde este posibil.

Obiectiv

Ce dorim să realizăm

Încă din 2013, ca parte a angajamentului de a acționa pentru o lume fără microplastic, ne-am asumat să evităm complet utilizarea particulelor de microplastic în produsele noastre marcă proprie din categoria cosmetică și îngrijire corporală, precum și detergenți și agenți de curățare. Acestea au fost înlocuite, printre altele, cu materii prime naturale și regenerabile.

Între timp, am extins și definiția noastră referitoare la microplastic: pe lângă particulele de plastic menționate, produsele noastre marcă proprie nu mai conțin nici alți polimeri sintetici care să nu fie biodegradabili.

Ne dorim să adaptăm formulele tuturor produselor marcă proprie din categoria cosmetică și îngrijire personală, precum și a detergenților și agenților de curățare - inclusiv a îngrijirii mașinilor - și să renunțăm la microplastic, cu condiția ca absența polimerilor sintetici care nu sunt biodegradabili să nu limiteze semnificativ performanțele sau securitatea produsului. Formulele tuturor produselor pentru îngrijirea corporală a bebelușilor de la bevola Baby® deja nu mai conțin microplastic în momentul de față.


Definiție

„Fără microplastic în compoziție”: noua noastră definiție extinsă

Prin „particule de microplastic” înțelegem particulele din plastic solide, vizibile, mai mici de 5 mm, cu efect abraziv și insolubile în apă. În prezent, avem în vedere materialele plastice poliamid (PA), polietilenă (PE), tereftalat de polietilenă (PET), poliester (PES), polimid (PI), polipropilenă (PP), poliuretan (PUR).

Când spunem „fără microplastic în compoziție”, includem în definiția noastră și alți polimeri sintetici care nu sunt biodegradabili, sub formă solidă, dispersată, de gel, solubilă sau lichidă. Aceștia includ poliacrilați (de exemplu, copolimeri de acrilat, polimeri încrucișați ai acrilaților, poliacrilat, carbomeri, metacrilat de polimetil, poliacrilamide), copolimeri de polyquaternium, polistiren, siliconi (de exemplu, meticonă, dimeticonol, alți siloxani și silani), PEG> 35, PPG> 50, polivinili (de exemplu, polivinilpirolidonă (PVP)), acid polilactic (PLA) și copolimeri de etilen-acetat de vinil.


Origine

Microplasticul - origine și utilizare

Diagrama care arata cum se formeaza microplasticele

Există două moduri de formare:

1. Microplasticele primare, de tip A, sunt substanțe produse industrial. Acestea sunt particule microplastice sau din alți polimeri sintetici care nu sunt biodegradabili, care sunt folosite în formulele produselor pentru a le oferi anumite proprietăți.

Acestea au un rol important în siguranța și performanța produselor cosmetice, a detergenților și a agenților de curățare, de exemplu:

  • o rezistență mai bună la apă (în cazul produselor pentru protecție solară);
  • un efect mai puternic de fixare (în cazul produselor pentru coafat);
  • un efect de evitare a formării de pete pe textile (în cazul detergenților);
  • un efect de respingere a murdăriei de pe suprafețe (în cazul detergenților pentru geamuri).

Pe de altă parte, microplasticele primare de tip B sunt generate doar în urma utilizării produsului, cum se întâmplă în cazul uzurii anvelopelor sau a fibrelor sintetice în timpul spălării.

2. Microplasticele secundare sunt produse atunci când piesele mai mari de plastic se degradează în mediul înconjurător. Exemple în acest sens sunt pungile de plastic care plutesc în mare sau plasele de pescuit care se uzează în timp din cauza vremii.


Angajamentul nostru

Alegerea ta, promisiunea noastră

Cu ajutorul siglei „Fără microplastic“ poți recunoaște dintr-o singură privire la cumpărături dacă un produs aparținând mărcii noastre proprii conține microplastic sau nu. Sigla se referă la formulele produselor respective, nu la ambalaj sau alte componente, cum ar fi pânza sau căptușeala.

Sigla poate fi găsită pe ambalajul produsului nostru marcă proprie fără microplastic. Prin alegerea unui produs cu sigla „Fără microplastic în compoziție”, poți contribui la reducerea poluării cauzate de microplastice și protejarea oamenilor, a naturii și a mediului înconjurător.

În calitate de partener științific, institutul independent de cercetare Fraunhofer UMSICHT (Institutul pentru Tehnologii de Mediu, Siguranță și Energie) este alături de noi în implementarea obiectivelor.

Din 1990, institutul cercetează și dezvoltă produse, procese și servicii împreună cu partenerii săi, pentru a optimiza în mod sustenabil mediul înconjurător. Prin intermediul expertizei în „economie circulară”, bioplastice, materiale plastice din mediu, microplastice și evaluarea ciclului de viață, insitutul ne sprijină în atingerea obiectivelor de sustenabilitate în domeniul microplasticelor. Mai multe informații despre institut sunt disponibile pe www.umsicht.fraunhofer.de.

Logo "Fara microplastic"
Responsabilitate

Implicarea face diferența

Sigiliul GOTS
GOTS

Întrucât protecția mediului este importantă pentru noi, ne asumăm această obligație în deplină cunoștință de cauză. Ori de câte ori este posibil, folosim pentru textilele noastre bumbac bio, cu sigiliul GOTS (Global Organic Textile Standard).