Protecția mediului

Kaufland - protejăm mediul

În calitate de companie responsabilă, suntem conștienți de importanța și influența pe care au acțiunile noastre asupra mediului înconjurător. De aceea, ne concentrăm în special pe gestionarea responsabilă a resurselor naturale. În acest fel dorim să reducem cât mai mult impactul pe care îl au acțiunile noastre asupra mediului înconjurător.

Modalitate de funcționare și măsuri

Eficienţa energetică în prim-plan

Eficiență energetică

La noi frigul încălzeşte
Tehnologia folosită de instalaţia multicompresor de refrigerare şi climatizare ne permite să protejăm resursele naturale: în loc să folosim combustibili precum păcura, gazul sau lemnul, magazinele sunt încălzite aproape integral cu căldura reziduală provenită de la rafturile de răcire.  Ne ocupăm de câţiva ani de utilizarea optimă a resurselor energetice şi îmbunătăţirea tehnologiilor noastre de instalaţii.

Cu ajutorul tehnicilor noastre eficiente energetic, contribuim în mod activ la protecţia climatică.

Modul de funcţionare a instalaţiei multicompresor de refrigerare şi climatizare
Similar principiului aplicat în cazul unui dulap frigorific, refrigerarea produselor lactate şi a mezelurilor, a produselor din carne, precum şi a produselor congelate se realizează prin intermediul unei instalaţii de răcire. Datorită componentelor suplimentare, aşa-numitele compresoare, instalaţia este echipată astfel încât căldura reziduală să fie utilizată în timpul iernii pentru încălzire – sau altfel spus energia este înmagazinată. În cazul în care căldura reziduală nu este suficientă, există posibilitatea de a suplimenta necesarul termic prin intermediul unei pompe de căldură.

Componentele descrise şi interacţiunea acestora constituie instalaţia multicompresor de refrigerare şi climatizare. Sistemul ne permite să renunţăm complet la centralele termice convenţionale şi la combustibilii fosili.

Tehnologii inovatoare cu eficienţă dovedită în teste practice
Pentru a proteja mediul înconjurător, analizăm de câţiva ani diferite aspecte legate de acest domeniu, ce pot fi aplicate tehnologiilor de instalaţii în cadrul magazinelor. În acest sens, am identificat numeroase surse de economisire a energiei pe care le putem folosi în combinaţie cu instalaţia multicompresor de refrigerare şi climatizare. Înainte ca o tehnologie să poată fi implementată în mai multe magazine, trebuie să îşi dovedească eficienţa şi în plan practic. În urma unui test practic, instalaţia multicompresor de refrigerare şi climatizare şi interacţiunea componentelor sale au fost îmbunătăţite. Tehnologia este recomandată pentru unităţile aflate în zonele urbane, cât şi pentru cele situate la periferii, dar şi pentru imobilele pe mai multe niveluri şi pentru cele cu un nivel.

Funcţionare pe timp de iarnă şi vară

Instalaţia multicompresor de refrigerare şi climatizare pe timpul iernii

Instalaţia multicompresor de refrigerare şi climatizare folosită pe timp de iarnă permite utilizarea căldurii reziduale. Aceasta poate acoperi peste 80 de procente din necesarul de energie termică. Căldura reziduală este transmisă spre un sistem industrial de încălzire prin pardoseală, montat sub întreaga suprafaţă comercială. Solul şi plăcile de pardoseală sunt folosite în calitate de colectoare de energie şi pot utiliza în mod optim temperaturile reduse pe tur, situate între 38 şi 40 de grade Celsius.

Alţi consumatori sunt: instalaţia de ventilaţie, perdeaua de aer de la nivelul intrărilor, precum şi caloriferele din birouri şi spaţii sociale. Birourile şi spaţiile sociale sunt echipate suplimentar cu un sistem clasic de încălzire prin pardoseală, comparabil cu cel folosit în cazul clădirilor de locuit.

Necesarul rămas de energie termică este acoperit de o pompă de căldură pe bază de aer-apă, integrată în instalaţia multicompresor de refrigerare şi climatizare.

Instalaţia multicompresor de refrigerare şi climatizare pe timpul verii

Pe timpul verii, compresoarele instalate suplimentar produc suficient frig pentru a alimenta instalaţia de ventilaţie şi sistemul industrial de încălzire prin pardoseală şi a îmbunătăţi semnificativ temperatura ambientală.

Cu toate acestea, căldura reziduală este folosită în continuare, de exemplu pentru sistemul de încălzire prin pardoseală din secţiunea pentru produse proaspete. Acest raion este alimentat pe întreg parcursul anului cu energie termică, deoarece în caz contrar rafturile de răcire pot contribui la scăderea temperaturii din această secţiune, un aspect neplăcut pentru clienţii noştri, în special pe timpul verii.

Ecometru: amprenta noastră

Ecometru - amprenta ecologica

Protecţia mediului înconjurător, o investiţie care merită
În cazul instalaţiei multicompresor de refrigerare şi climatizare, raportul cost-eficienţă este unul adecvat: cu ajutorul acestuia nu reuşim să reducem doar costurile de energie, ci şi nivelul emisiilor de CO2, fapt important pentru îmbunătăţirea din punct de vedere ecologic a modului nostru de viaţă!

Funcţia Klimaticker vă asigură o privire de ansamblu asupra rezultatelor măsurilor noastre legate de protecţia mediului şi protecţia climatică.

Ecometru – versiunea din 31 decembrie 2016
În 164 de noi magazine din 7 ţări s-a implementat o instalaţie multicompresor de refrigerare şi climatizare şi s-a documentat următorul nivel de eficienţă:

 

 

 

1)Factor emisii de gaz: 0,2016 kg  CO2 /kWh

2) Conversia la o casă cu o singură familie: 5,2 t / a
Baza: o casă cu o singura familie de 130 m2 (construită în 2003), cu un consum de gaz de aproximativ 15.000 kWh/a; consumul de energie pentru o gospodărie de 4 persoane, conform BDEW, de circa 4.430 kWh/a.


Standarde ecologice de producție a textilelor și pantofilor

Standarde ecologice privind textilele

Kaufland este conștient de responsabilitatea sa pentru oameni și mediul înconjurător, de aceea militează pentru calitatea produselor (articole vestimentare, textile și pantofi) comercializate. De aceea, ne-am asumat voluntar angajamentul de a susține obiectivele campaniei Detox, organizată de Greenpeace.

Responsabilitate asumată voluntar
Scopul este ca producția noastră de mărci proprii (articole vestimentare, textile și pantofi) să elimine până în anul 2020 utilizarea de textile care au fost prelucrate chimic, dăunând mediului. Cerințele de calitate privitoare la realizarea de articole vestimentare, textile și pantofi va fi ajustată corespunzător. Angajații noștri și furnizorii vor trece printr-o serie de școlarizări în acest sens. Cu astfel de măsuri dorim să reducem poluarea apelor și, ca atare, pericolele puse asupra oamenilor și a naturii.

Pentru a atinge acest țel, Kaufland s-a alăturat campaniei Detox, organizată de Greenpeace. Angajamentul voluntar - Detox-Commitment – dintre Greenpeace și Kaufland a consființit acordul încheiat. Progresele înregistrate vor fi documentate și publicate.

Poți citi angajamentul Detox, dar și „Kaufland Manufacturing Restricted Substances List” parcurgând documentele atașate (în limba engleză):

Găsește mai multe informații despre campania Detox de la Greenpeace, accesând site-ul: www.greenpeace.ro/


Pentru Kaufland ECOntează

Prima rețea publică de stații de încărcare rapidă a mașinilor electrice din țară

Retea de statii electrice

Kaufland contribuie la un mediu mai curat și mai echilibrat și susține condusul ecologic. Astfel, a finalizat, în parteneriat cu Renovatio, prima rețea publică de stații de alimentare a mașinilor electrice din România. Acestea funcționează non-stop, pot fi folosite gratuit pe axa Arad - București - Constanța și se află în parcările magazinelor Kaufland. Prin urmare, utilizatorii de mașini electrice pot să se deplaseze pe distanțe mai mari pe teritoriul țării.

Stațiile de încărcare a vehiculelor electrice sunt amplasate în orașele Arad, Timișoara, Deva, Sibiu, Sebeș, Pitești, București, Constanța, Iași, Cluj - Napoca și Râmnicu Vâlcea (str. Barajului).

Pe lângă finalizarea axei Constanța – Arad, Kaufland și Renovatio pregătesc și deschiderea coridorului București – Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea. Concomitent, își propun și dezvoltarea culoarului București – Iași.

Cel mai important beneficiu pentru utilizatorii de vehicule electrice este posibilitatea de încărcare în regim Fast Charge (0-80% din capacitatea bateriei în mai puțin de 1h). Stația deservește toate tipurile de vehicule 100% electrice și hibride plug-in, atât pentru standardele de încărcare rapidă (CHAdeMO și CCS) la o putere de 20kWh, cât și pentru încărcare în curent alternativ (type 2) la o putere de 22kWh.


Protecția mediului în magazine

Tehnici moderne și eficiente

Tehnologii ecologice

În magazinele şi centrele noastre de logistică utilizăm tehnologii moderne, eficiente energetic. Astfel că, în ceea ce privește sistemele de ventilație, utilizăm în mod standard, tehnologii ce funcționează în baza principiului recuperării căldurii. Senzorii de verificare a calității aerului autoreglează funcționarea instalațiilor.

Sistemul de răcire are la bază agenți de răcire nedăunători și își propune să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. În zona de congelate și refrigerate a depozitului central, folosim ca agent de răcire amoniacul (NH3), un compus natural de răcire. În magazinele nou deschise, în zona de congelate avem exclusiv instalații cu agent frigorific neutru pentru mediu. Totodată, în mai multe magazine Kaufland se testează utilizarea agenților de răcire neutri pentru mediu în întreaga instalație frigorifică.

LED-uri

Folosim în magazinele noastre tehnologia inovatoare LED.  Întreaga zonă de vânzare a magazinelor nou deschise și a celor renovate este complet echipată cu sistem de iluminat LED. De asemenea, ne dorim să extindem acest trend și către parcări și spațiile auxiliare.

Vitrine frigorifice închise

Pentru a evita pierderea de agent frigorific din interiorul vitrinelor frigorifice, am dotat întreg mobilierul frigorific cu uși transparente, care face posibilă păstrarea aerului rece în interior, mai eficient și mai mult timp. Această abordare este una adoptată în toate magazinele nou deschise și în cele modernizate.


Materiale reciclabile

Responsabilitate față de mediu

Ziarul Kaufland folosește hârtie reciclată

Kaufland înțelege necesitatea protejării mediului înconjurător, oferind tot mai multe tipuri de produse certificate FSC®, pe de o parte și, pe de altă parte, folosind hârtie reciclată ori de câte ori avem ocazia.

În spiritul responsabilității față de mediu, hârtia pe care este tipărit ziarul nostru săptămânal provine de la furnizori certificați FSC®. În plus, o mare parte din aceasta este hârtia reciclată.

Procentul de hârtie reciclată folosit pentru tiparul ziarului Kaufland depinde de achiziționarea acesteia de către tipografiile noastre de la producători, însă bazându-ne pe experiența ultimilor doi ani, este o certitudine că cel puțin 50% din hârtia utilizată este reciclată.

Evităm risipa alimentară

Atunci când comandăm marfa, ținem cont de cantitățile necesare conform cu specificul fiecărui produs, astfel încât fiecare magazin să dispun de cantitatea necesară, evitând orice risipă alimentară. În acest fel, îți asigurăm și că produsele din raft sunt mereu proaspete.

Pungi de hârtie certificate FSC®

Materiile prime pentru pungile de hârtie provin din carton certificat FSC® din paduri gestionate responsabil.

Colectare baterii uzate

În orice gospodărie există cel puțin 5 baterii, ceea ce înseamnă un consum de peste 100 000 de baterii anual, la nivelul întregii țări. Este foarte important ca acestea să fie reciclate, deoarece conțin subtanțe toxice: plumb, mercur, nichel, cadmiu, zinc sau litiu. Aruncate la gunoi, ajung la groapa de gunoi și, de acolo, prin corodare, direct în mediul înconjurător poluând solul și pânza freatică.

Pentru a conștientiza gravitatea urmărilor, gândește-te că mercurul conținut de o baterie de dimensiuni mici poate polua o cantitate de 500 de litri de apă, pe o perioadă de 50 de ani.

Tocmai din acest motiv, te invităm să aduci bateriile uzate la Kaufland și să le pui în cutiile special amenajate în acest scop.

În 2013 clienții noștri au depus în cutiile noastre de reciclare aproximativ 48 300 de baterii, de diferite dimensiuni, cântărind în total 2,5 tone.

Reciclarea uleiului menajer și a celui de motor

Uleiul folosit în unitățile noastre Grill este colectat și, de asemenea, reciclat.

Totodată, colectăm și ulei menajer uzat sau ulei de motor, primit de la clienții noștri, prin intermediul Biroului Informații.