Nutri-Score

Un stil de viață sănătos include exerciții fizice regulate și o dietă echilibrată. Pentru a-ți fi mai ușor să alegi alimentele potrivite pentru o dietă sănătoasă și echilibrată, am inclus pe ambalajele produselor noastre eticheta Nutri-Score, ce conține informații nutriționale suplimentare. La Kaufland, vei putea găsi eticheta Nutri-Score pe ambalajele produselor marcă proprie K-Bio și K-take it veggie

Definiție

Ce înseamnă Nutri-Score?

Diferite rezultate Nutri-Scire

Nutri-Score este un sistem suplimentar și independent de etichetare a valorilor nutriționale. Vei putea găsi eticheta Nutri-Score pe partea din față a ambalajului produsului, ca supliment la etichetarea clasică, detaliată, a valorilor nutriționale de pe spatele ambalajului.

Nutri-Score îți permite să recunoști compoziția nutritivă a unui produs dintr-o singură privire. Astfel, poți compara ușor și rapid produse din aceeași categorie. Nutri-Score evaluează diferite valori nutriționale ale produsului, rezultatul fiind exprimat pe o scară colorată de cinci puncte.

  • A verde închis: compoziție nutritivă favorabilă
  • E portocaliu închis: compoziție nutritivă nefavorabilă

Calcul

Cum se calculează Nutri-Score?

Balanta cu alimente favorabile si nefavorabile

Nutri-Score se calculează folosind un algoritm și se raportează întotdeauna la 100 g sau 100 ml din produs. Pe scurt, Nutri-Score compară conținutul de componente nefavorabile, cum ar fi zahărul, sarea (sodiu) și conținutul de energie (calorii), cu conținutul de componente favorabile, cum sunt fibrele, proteinele și proporția de fructe sau legume. În baza diferitelor proprietăți ale produsului, calculul Nutri-Score pentru alimentele solide diferă de calculul Nutri-Score pentru băuturi, brânzeturi și grăsimi.

Nutri-Score se acordă în funcție de componentele predominante în aliment, favorabile sau nefavorabile:

A verde închis – B verde deschis - C galben – D portocaliu – E portocaliu închis

Calculul Nutri-Score a fost dezvoltat de nutriționiști independenți. În plus, utilizarea acestuia este monitorizată de autoritatea franceză de sănătate, Santé Publique France.

Mini-napolitanele K-Bio din porumb cu miere si tabelul cu valori nutritive aferent

Pentru a arăta cum se efectuează evaluarea Nutri-Score, vom folosi exemplul de calcul pentru mini-napolitanele K-Bio din porumb cu miere.

Ingredientele nefavorabile se evaluează individual cu un scor de la 0 la 10, după cum urmează: 0 este cea mai bună evaluare, 10 este cea mai slabă. Punctele se adună apoi și formează un sub-total.

Ingredientele favorabile se evaluează cu un scor de la 0 la 5. Cu cât este mai mare scorul, cu atât este mai bună evaluarea. Aceste puncte se adună, de asemenea, și apoi se scad din sub-totalul ingredientelor nefavorabile.

Produse K-Bio cu diferite evaluari Nutri-Score

Rezultatul calculului se încadrează acum în evaluarea Nutri-Score, după cum urmează:

  • -1 și mai puțin: A verde închis
  • 0 până la +2: B verde deschis
  • +3 până la +10: C galben
  • +11 până la +18: D portocaliu
  • +19 și peste: E portocaliu închis

În exemplul nostru, rezultatul este 2. Mini-napolitanele din porumb cu miere se marchează astfel cu B verde deschis.


Informații utile

Mai multe informații despre Nutri-Score

Evaluarea Nutri-Score cu E portocaliu închis și în fundal o pizza

Orientare

Nutri-Score oferă ajutor în alegerea produselor. Totuși, nu indică dacă un aliment este sănătos sau nesănătos. Aceasta înseamnă că poți consuma și produse care sunt marcate cu E portocaliu închis.

Logo K-Bio si K-take it Veggie

Nutri-Score și produsele noastre marcă proprie

Eticheta Nutri-Score nu se găsește numai pe produsele „sănătoase”, ci pe toate produsele sub mărci selectate. La Kaufland, eticheta Nutri-Score va fi disponibilă în viitor pe ambalajele produselor K-Bio și K-take it veggie.

Tocator cu fructe si legume

Sistemul Nutri-Score

Nutri-Score este aprobat de organizațiile de protecție a consumatorilor, întrucât este un sistem independent, argumentat științific și ușor de înțeles. Studiile efectuate în Franța dovedesc faptul că Nutri-Score contribuie la alegerea unor produse mai sănătoase.