La noi, frigul încălzește

Obiectivul ecologic pentru magazinele noastre este acela de a reduce semnificativ emisiile de CO2 și consumul de energie. În acest scop, în magazinele noi folosim o tehnologie eficientă din punct de vedere energetic: încălzirea are loc printr-o așa-numită instalație de refrigerare şi climatizare. Astfel conservăm resursele naturale, întrucât încălzirea se realizează aproape în totalitate cu căldura reziduală de la rafturile frigorifice, în locul combustibililor cum ar fi petrolul, gazul și lemnul. Tehnologia, care a fost îmbunătățită de-a lungul anilor de teste și investigații, este utilizată atât în clădirile cu mai multe etaje, precum și în magazinele cu un singur nivel.

Instalaţia de refrigerare şi climatizare pe timpul iernii

Diagramă care explică instalația de refrigerare și climatizare pe timpul iernii

Datorită instalaţiei de refrigerare şi climatizare, folosim în timpul iernii căldura reziduală generată anterior. Această metodă acoperă peste 80% din cantitatea necesară de căldură. Căldura reziduală este transmisă către un sistem industrial de încălzire prin pardoseală, care este amplasat în întreaga zonă de vânzare. Solul și pardoseala servesc astfel drept mediu de stocare și pot utiliza în mod optim fluxurile de temperatură de 38 până la 40 de grade Celsius.

În plus, căldura stocată este utilizată pentru sistemul de ventilație, perdelele de aer de la ușile de la intrare și radiatoarele din birouri și spațiile comune. Acestea din urmă sunt, de asemenea, dotate cu sisteme de încălzire clasică în pardoseală. Necesarul de căldură rămas este acoperit de o pompă integrată de căldură aer-apă.

Instalaţia de refrigerare şi climatizare pe timpul verii

Diagramă care explică instalația de refrigerare și climatizare pe timpul verii

Vara, compresoarele instalate suplimentar generează suficient frig pentru a alimenta sistemul de ventilație și încălzirea industrială prin pardoseală și pentru a îmbunătăți semnificativ temperatura camerei. Cu toate acestea, continuăm să folosim și căldura reziduală - de exemplu, pentru încălzirea industrială prin pardoseală în zona de alimente proaspete. Acest departament este alimentat cu căldură pe tot parcursul anului, întrucât rafturile frigorifice ar răci în mod inconfortabil întreaga zonă, mai ales vara.

Măsuri suplimentare

Mobilier frigorific într-un magazin Kaufland

Mobilier frigorific fără pierderea aerului rece

Evităm pierderea frigului prin dotarea mobilierului frigorific cu uși sau capace glisante din sticlă. Aceste frigidere eficiente din punct de vedere energetic sunt prezente în toate magazinele Kaufland noi, precum și în cele modernizate.

Doua țevi în exteriorul unei clădiri

Tehnologii ecologice

Ne bazăm pe tehnologii moderne, eficiente din punct de vedere energetic, în magazinele și centrele noastre logistice. De exemplu, în zona de ventilație sunt utilizate sisteme de recuperare a căldurii. Sistemele sunt controlate, după caz, cu ajutorul senzorilor de calitate a aerului.

Agentul frigorific natural, neutru din punct de vedere climatic, este standard în toate proiectele de construcții noi și modernizări, atât în ​​magazinele noastre, cât și în toate celelalte locații logistice.

Economii prin instalaţia de refrigerare şi climatizare

Ecometru cu cifre privind economia energetică și contribuția la protejarea climei

Cu instalaţia de refrigerare şi climatizare, calculul cost-beneficiu este corect din mai multe puncte de vedere: nu numai că reducem costurile cu energia, ci în același timp reducem și emisiile de CO2 - o componentă importantă în îmbunătățirea amprentei noastre ecologice. 

În infografic poți vedea o prezentare generală a beneficiilor ecologice și climatice rezultate în urma măsurilor implementate de noi (din 25 martie 2022). Instalația de refrigerare și climatizare a fost implementată în 280 de magazine din opt țări. Infograficul alăturat reprezintă efectele economisirii noastre.


Responsabilitate

Implicarea face diferența

Proteja-
rea climei
Protejarea climei

Nu doar vorbim despre protejarea climei, ci aducem și o contribuție relevantă prin măsuri specifice implementate la nivelul întregii companii. Află care sunt activitățile prin care luptăm împotriva schimbărilor climatice.

Mediu
protejat
Magazine prietenoase cu mediul

Magazinele noastre sunt prietenoase cu mediul, mizând, printre altele, pe eficiență energetică, tehnologii moderne și uniforme din materiale certificate Fairtrade.