Educație
Susținerea educației stă la baza direcțiilor strategice de investiții comunitare ale Kaufland. Educația este fundamentală formării unor comunități puternic dezvoltate, drept urmare ne-am luat angajamentul de a susține pe termen lung accesul la educație, prin diverse proiecte.
Despre importanța timpului petrecut în natură
Susținem proiectul „Liga exploratorilor”, lansat de Șerban Copoț, care își propune să le reamintească părinților și copiilor cât este de important timpul petrecut în natură.
Prima etapă a proiectului a constat în lansarea cărții „Manualul exploratorului”, ce conține mai multe capitole și informații concrete, pornind de la cum se organizează bagajul și care sunt obiectele folositoare, până la orientare și cum se citește o hartă, cum se acordă primul ajutor în diverse situații și multe alte lucruri interesante pentru părinți și copii. Cartea este disponibilă în magazinele Kaufland din București la prețul de 34,99 de lei.
Lansarea cărții va continua cu o caravană, care va avea loc în 30 de școli din București, iar din toamnă, în 60 de școli din întreaga țară. Tabăra exploratorilor va fi organizată la vară, complet gratuit, iar în cadrul ei 90 de copii vor experimenta tiroliana și escalada, vor face drumeții, vor lua lecții de speologie și prim ajutor și vor petrece o noapte la cort, toate acestea sub supravegherea a 20 de specialiști. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul proiectului: www.ligaexploratorilor.ro.
Educație pentru o nutriție sănătoasă
Alături de Asociația pentru Responsabilitate Socială PLAN B, în 2018 am inaugurat un spațiu mobil, unic și revoluționar în care copiii, alături de părinți, educatori sau profesori, să poată învăța despre o alimentație sănătoasă și importanța ei.
Akademia Kinderland este un proiect cu impact social și de educație pentru viitorul noilor generații, având obiectivul de a-i învăța pe copiii cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani să mănânce corect, dar și să devină responsabili și să evite risipa alimentară.
În cadrul proiectului, copiii învață prin demonstrații practice, jocuri și imagini cum să combine corect alimentele și pot vizualiza mecanismele de funcționare ale corpului uman în raport cu mâncarea. Experiența interactivă este completată de K, super eroul Akademiei Kinderland, care le prezintă copiilor secretele unei nutriții sănătoase.
În perioada 6 iulie - 27 august 2020, Akademia Kinderland este în caravană prin țară și ajunge în Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Alba-Iulia, Brașov. Caravana staționează în zonele centrale din oraș, timp de 10 zile.
Accesul este gratuit și se face pe bază de programare pe pagina de Facebook Akademia Kinderland sau telefonic, la numărul 0775.205.078.
Alături de United Way România, pentru siguranță rutieră
Am susținut inițiativa United Way România de promovare a siguranței rutiere în rândul copiilor și adulților, organizată în parteneriat cu Poliția Română – Direcția Rutieră și Ministerul Educației Naționale.
În prima etapă a programului, peste 55.000 de copii și 140.000 de adulți din întreaga țară au beneficiat gratuit de educație rutieră, prin intermediul acțiunilor care au avut loc în 102 școli și 102 magazine Kaufland, în perioada 29 mai 2017 – 10 iunie 2017.
Peste 40.000 de premii au fost acordate în cadrul activităților de educație rutieră, printre care se numără și cursuri de condus defensiv la Academia Titi Aur, pentru adulți.
Programul a continuat cu a doua etapă, pe perioada verii, cu o campanie de informare derulată pe canalele media, prin concursuri cu premii și promoții comerciale în magazinele Kaufland România.
Viitorul stă în educație
Am sponsorizat și implementat în parteneriat cu Școala de Valori și Ministerul Educației Naţionale și Cercetării Ştiinţifice programul de responsabilitate socială OlimpiadeleK. Programul a oferit şansa unităţilor de învăţământ din România de a dezvolta un mediu fertil şi propice formării următoarelor generaţii.
OlimpiadeleK a reprezentat o competiţie naţională între unităţile de învăţământ preuniversitare. Unităţile de învăţământ de stat au fost invitate să formeze echipe de elevi şi profesori, să se înscrie pe platforma online www.olimpiadelek.ro, iar apoi să desfăşoare diferite activităţi creative cu impact educaţional, participând la o competiţie unde pasiunea şi implicarea pun în mişcare proiecte inspirate.
Unităţile de învăţământ câştigătoare (Top Fruntaşi şi Top Hărnicuţi), care au demonstrat dedicare şi responsabilitate în dezvoltarea şi implementarea activităţilor, au obţinut premii financiare notabile. Cu ajutorul premiilor, acestea au transformat şcolile sau grădiniţele în medii de învăţare modern echipate, care susţin activităţi şcolare diverse, adaptate nevoilor de dezvoltare ale copiilor.
Impactul proiectului
Investiții în educație
Investițiile totale totale în unitățile de învățământ câștigătoare au foat în valoare de 2.290.000 euro, împărțite astfel:
- 103 de școli finanțate cu 2.090.000 euro în cadrul TOP FRUNTAȘI
- 100 de școli finanțate cu 200.000 euro în cadrul TOP HĂRNICUȚI
Cele mai multe unități de învățământ câștigătoare au investit în echipamente electronice fie cu scopul de a moderniza anumite laboratoare sau săli de clasă, fie pentru a dota laboratoare nou create.
Alte tipuri de investiții realizate de o parte considerabilă a unităților de învățământ sunt: construirea, renovarea sau modernizarea unor clădiri, săli sau alte spații anexe și achiziția de mobilier pentru sălile de clasă, laboratoare sau alte tipuri de cabinete școlare (medicale, psihologice, cancelarii etc.).
De asemenea, o mare parte dintre unitățile de învățământ căștigătoare în competiția Olimpiadele K au învestit în achiziția unor obiecte de inventar, cel mai frecvent, printre acestea numărându-se diverse tipuri de materiale didactice (hărți, planșe, mulaje etc.) și materiale sportive (mingii, saltele, conuri, echpamente sportive).
O altă parte semnificativă a unităților de învățământ a ales să își completeze efectivul de cărți din bibliotecile proprii sau să achiziționeze manuale școlare, dicționare sau atlase pentru laboratoarele de specialitate.
Numărul de beneficiari
- Număr total de beneficiari ai proiectului: 101.824
- Unități de învățământ active: 1.190
- Elevi implicați: 45.490
- Părinți: 52.603
- Profesori: 3.142
- Personal auxiliar: 589
Schimbare în educație
În aproape toate unitățile de învățământ (96,3%) s-a continuat desfășurarea de activități educaționale non-formale după finalizarea competiției Olimpiadele K.
În cazul celor mai multe unități de învățământ, aceste tipuri de activități se desfășoară de câteva ori pe lună.
Schimbare în comunitate
91,3% dintre instituțile de învățământ consideră că proiectele implementate au influențat comunitatea locală.
Moduri în care proiectele implementate au influențat comunitatea:
- Legarea de parteneriate cu diferite instituții după finalizarea competiției Olimpiadele K (primării, poliție, companii de salubritate, biserici etc.)
- Atragerea unui număr mai mare de elevi în unitatea de învățământ datorită mediatizării activităților desfășurate și a dotărilor noi realizate prin intermediul sumei de bani primită ca premiu la finalul competiției
- Îmbunătățirea condițiilor din cadrul instituției de învățământ, ajutând în acest mod la menținerea sănătății elevilor care învață în cadrul acesteia
- Îmbunătățirea relației cu autoritățile locale
- Sporirea calității actului educațional
- Punerea la dispoziției a noilor săli sau terenuri de sport autorităților locale și altor tineri care nu studiază în cadrul unității de învățământ câștigătoare
- Îmbunătățirea relației dintre copil și propria familie
- Creșterea gradului de motivație, curiozitate și entuziasm al elevilor și cadrelor didactice care predau în cadrul unităților de învățământ câștigătoare
Activități realizate
În cadrul proiectului au fost realizate 57.474 de activități, din care:
- 5.684 ore de instruire în prim-ajutor
- 5.304 de competiții sportive desfășurate
- 5.114 ore de dans și muzică
- 21.440 de costume vestimentare create
- 209.700 m2 ecologizați
- 37.960 kg de deșeuri adunate
- 3.522 de puieți plantați
- 1.272 de coșuri de reciclare selectivă
- 3.395 de căsuțe din bricolaj construite etc.