Locul alimentelor nu este la gunoi
Doar în România, peste 2 milioane de tone de alimente sunt aruncate la gunoi în fiecare an1). Partea cea mai rea: în majoritatea cazurilor, aceste alimente încă pot fi consumate. Fructele și legumele ajung la gunoi deoarece sunt lovite sau nu se conformează idealului de frumusețe. Sau produsele sunt aruncate imediat ce ajung la data de expirare.
Noi ne dorim să oprim această risipă. Vrem să ne asigurăm că alimentele nu ajung la gunoi fără să fie nevoie și că primesc aprecierea pe care o merită. Și tu poți face asta!
Reducere
De îndată ce produsele se apropie de data expirării, le reducem prețul. Acestea sunt apoi marcate clar și plasate corespunzător în magazinele noastre.
Păstrăm liste de prețuri zilnice pentru legumele și fructele noastre. Acest lucru ne permite să ajustăm și să reducem prețurile, în funcție de perioada din zi.
Și pentru că avem produse vrac, poți cumpăra fructe și legume doar în cantitățile necesare.
Evitare
Datorită sistemelor complexe de gestionare a stocurilor și proceselor automate, putem comanda doar cantitățile necesare. Astfel, prevenim stocurile în exces, care ar ajunge la gunoi.
În raioanele de brutărie, doar produsele standard sunt coapte cu puțin timp înainte de ora de închidere.
Prin intermediul sistemului de copiere, putem măsura mai bine risipa alimentară și coordona mai bine donațiile de alimente.
De asemenea, analizăm și ajustăm constant procesele noastre logistice. De exemplu, prin optimizarea paleților, prevenim distrugerea acestora și deteriorarea produselor.
Educare
Informarea este importantă pentru noi. Ca parte a instruirii periodice obligatorii, angajații noștri dobândesc cunoștințele necesare despre reducerea pierderilor de produse, respectând totodată standardele noastre de prospețime și igienă.
Utilizare și recuperare
Cooperăm cu asociații neguvernamentale și bănci de alimente pentru a dona alimentele care încă pot fi utilizate, în loc de a le arunca.
Mai multe despre cooperarea cu ONG-urile și Cantina socială
Donăm către organizații neguvernamentale și bănci de alimente produsele care nu mai pot fi vândute, dar încă pot fi consumate. De asemenea, am lansat Cantina socială, un proiect social și de combatere a risipei alimentare, ce se adresează familiilor cu venituri mici și persoanelor fără adăpost. Meniul zilnic este stabilit urmărind folosirea optimă a tuturor resurselor, o bună parte din alimente provenind din stocurile aflate în vânzare accelerată din mai multe magazine Kaufland din București. Mai multe informații despre Cantina socială sunt disponibile aici: kaufland.ro/cantina.
Evită aruncarea alimentelor prea devreme
Potrivit Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, peste 2 de milioane de tone de alimente ajung la gunoi în fiecare an, numai în România. Acest lucru înseamnă că românii aruncă zilnic 6000 de tone de alimente. Cifrele sunt și mai înspăimântătoare dacă ne gândim că aproape 1 miliard de oameni din întreaga lume suferă din cauza foametei. Parțial, această risipă apare din cauza unei neînțelegeri: mulți oameni confundă data de expirare cu data de consum de preferință.
Diferența dintre data de expirare și data de consum de preferință
Doar data de expirare arată până când poate fi consumat un produs. Data de consum de preferință reprezintă doar o indicație a momentului până când un produs își păstrează proprietățile precum mirosul, aspectul sau consistența. De obicei, produsul este valabil mai mult timp după această dată.
Economisim alimentele împreună
Fără îndoială, risipa alimentară este un lucru rău. Partea bună este că fiecare dintre noi poate face ceva în privința aceasta. Sunt suficiente câteva trucuri simple, de zi cu zi, care permit o utilizare mult mai responsabilă a alimentelor.
De exemplu, nu este indicat să mergi la cumpărături atunci când îți este foame, deoarece vei avea tendința de a cumpăra mai multă mâncare decât este necesar. Așadar, cumpără întotdeauna în funcție de nevoile tale.
Resturile sunt cele mai bune
Să gătești fără a produce resturi alimentare. Imposibil? Nicidecum. Atunci când gătești, există câteva modalități prin care poți evita risipa alimentară, pur și simplu prin utilizarea tuturor produselor. Poți afla cum să faci acest lucru cu ajutorul rețetelor noastre „No-Waste”. Lasă-te inspirat.
Reciclează resturile
Există desigur unele resturi alimentare care nu mai pot fi gătite. Dar nici acestea nu trebuie aruncate. Iată câteva idei de reciclare a resturilor alimentare care nu mai sunt comestibile.